سئوالات پرتکرار (عمومی)
پاسخ:در این حالت عمل مالک که با علم و آگاهی اتومبیل را در اختیار شخص بدون گواهینامه می گذارد معاونت در رانندگی بدون گواهینامه است و تحت این عنوان تعقیب و مجازات می شود.
پاسخ: بدون آنکه بخواهیم وارد مبحث معاونت در جرم ار حیث نکات فنی و حقوقی شویم باید گفت: اصولا عمل معاونت در امور غیر عمدی قابل تصور نیست و در این حالت فقط مالک اتومبیل به عنوان معاوننت در رانندگی بدون گواهینامه تحت تعقبیب قرار می گیرد.
پاسخ : خیر زیرا مالک اتومبیل صرفا جهت تعمیر کلید اتومبیل را در اختیار صاحب تعمیرگاه یا شاگردان او قرار داده است نه امر دیگر لذا مسولیتی ندارد.
پاسخ: دارنده گواهینامه رانندگی اتومبیل که به استناد آن مبادرت به رانندگی موتور سیکلت می کند عمل او به منزله نداشتن گواهینامه است لذا عمل شخصی که با علم و اطلاع از این امر موتور سیکلت را در اختیار او قرار می دهد معاونت در رانندگی بدون گواهینامه می باشد.
پاسخ: هر گونه جبران خسارت مالی یا پرداخت دیه بر عهده راننده است و مالک وسیله نقلیه مسولیتی ندارد.
پاسخ: خیر؛ توقیف اتومبیل حتی اگر حادثه منجر به فوت دیگری هم شود فقط تا زمان ترسیم کروکی و عدم نیاز مقام قضایی به آن به عنوان وسیله ارتکاب جرم، در توقیف خواهد بود و سپس سریعا ترخیص و به صاحبش مسترد می شود.
پاسخ: خیر فقط شریکی که با علم و اطلاع اتومبیل را در اختیار راننده قرار داده است به عنوان معاون جرم قابل تعقیب خواهد بود.
پاسخ: گرچه مالک اتومبیل مرتکب معاونت در رانندگی بدون گواهینامه شده است اما در صورت تقصیر راننده در حادثه برای مطالبه خسارت وارده حق رجوع به او را دارد.
پاسخ: اصولا هرگاه جرمی واقع شود و بینجرم مزبور و خسارت وارده رابطه مستقیم وجود داشته باشد متضرر از جرم حق دارد تا در کنار رسیدگی به جنبه عمومی جرم از دادگاه رسیدگی کننده، با تقدیم دادخواست حقوقی خسارت ناشی از جرم را مطالبه کند.
پاسخ: اگر تعلیم بیننده حین رانندگی دستورات معلم را عینا اجر کند هیچ مسولیتی نداشته و چنانچه حادثه منجر به قتل یا صدمه بدنی دیگری شود معلم که کنترل تعلیم گیرنده را در حین رانندگی در اختیار دارد مسولیت خواهد داشت اما اگر تعلیم گیرنده حین رانندگی دستورات معلم را به کار نبندد و اعمال او به گونه ای باشد که معلم قادر به جلوگیری از وقوع آن نباشد مسولیت کیفری ومدنی ناشی از تصادف بر عهده تعلیم گیرنده است.